Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Black Rock Shooter OVA

Agóniából született gótikus rocksztár (Black★Rock Shooter)

Black Rock Shooter (OVA; 2010)

Black Rock Shooter (OVA; 2010)

Ritka, de igen látványos folyamatnak lehettünk szemtanúi az elmúlt években, mivel egy animét, mangát, játékot szülő franchise fejlődésének élhettük meg minden mozzanatát. A csupán Huke becenéven ismert Fuke Ryohei alkotta meg az animecononok bombázó lányainak kedvelt cosplay szerelésének alapját: a gótos, fekete-kék kombinációjú, dögösen vagány, egyben ennivalóan ártatlan Black Rock Shooter alakját. Öt év alatt a kis copfos kismadárka hatalmas lépésekkel tört be a köztudatba, így a japán popkultúra médiamixébe kiválóan olvadt bele borongós hősnőnk kultusza. (Megjelent: Mondo Magazin, 2012. júniusi szám / VI. évfolyam, 6. szám.)

Út egy művészi megnyilatkozástól, egészen a kasszasikerig

A Black Rock Shooter keltette fandom igazi kezdeteit nehéz behatárolni, de már az is hihetetlennek tűnik, hogy a világszerte ilyen rövid idő alatt ismertté és népszerűvé vált karakter csupán egy 2007-es blogbejegyzés nyomán kezdte pályafutását, amit a már emlegetett Huke publikált saját oldalán (ő készítette egyébként a fenomenális Steins; Gate eredeti karakter dizájnját is). Blogja mellett a Rock-chanről alkotott illusztrációit még egy DeviantART-hoz hasonló, online művész közösség weboldalán is publikálta; ez a www.pixiv.net – a jövőben érdemes az oldalt figyelemmel követni, hátha a következő nagydurranás ismét itt fog felbukkanni. A hosszú hajú, láncoktól és robusztus fegyverektől körülvett, mégis rideg kékségbe olvadó Rock-chan, és a köré kreált misztikusan elvont álomvilág inspirálta a szintén befutott, média hype-tól övezett Supercell dalszerzőjét, Ryot, hogy Balck Rock Shooter címen dalt alkosson. Az elkészült dal pedig ki más virtuális ajkain csendülhetett volna fel, mint Hatsune Miku.

Mato és Yomi.

A főszereplők: Mato és Yomi. (BRS OVA; 2010)

(A Supercell fogantatásának története is megérne egy külön misét, de röviden-tömören elmondható róluk, hogy 2007-ben alakultak, mint dōjin zenészek – akár a mangáknál a dōjinshi, tehát saját, de inkább már létező franchise alapján komponálnak. Először a Vocaloid nevű ének szintetizátor programmal készítettek muzsikákat, annak karakterének, Hatsune Miku énekével. Ma kiadónál jelennek meg albumaik, a j-pop palettát színesítő csapat pedig 10 főre bővült, animátorokkal, illusztrátorokkal kiegészülve, mivel saját videoklipjeiket is maguk készítik. Legutóbbi sikerüket a Guilty Crown zenéivel érték el). A Black Rock Shooter dalhoz pedig 2008-ra végül készült el a Supercell és Huke közös munkája nyomán a videoklip is. Ez már sejtette előre a sikert, mivel Alice csodaországos hangulatával felvillantott egy igen egyedi látványvilágot, a négyzetes, sakk táblaszerű síkon heverő, bikini felsős (ugyan alig animált) Rock-channel, amint magányos harcosként, esőben ázva szomorkodik. A szentimentális elhagyatottságot sugalló képek mellé Hatsune Miku szokatlanul fogyasztható dala csendült fel, ami egyúttal a 2012-es tv anime openingje lett. Korábban is rácsaptak már eme ígéretes portékára, és 2010-ben kiadtak egy ízelítő OVA-t, a röviden csak BRS-ként ismert franchise világához, amit három alternatív manga, illetve két RPG játék is követett.

Álom és valóság határán

A 2010-es OVA tagadhatatlanul minőségi munka az Ordet stúdió hadiszállásáról. Élénk színekkel, mégis lágy, ugyanakkor szemet kápráztató akciójelenetekkel, finoman kidolgozott, légies mozgások mellett vezeti be a nézőt két kislány, Mato és Yomi barátságába. Az 50 perces anime romlatlan slice-of-life-ként indul, miközben ütősen vezeti fel egy alternatív világban zajló élet-halál harc pillanatait. Az érzelmek drámaiságával, ahogy a hétköznapi életben egyre magasabbra hág a kisajátító féltékenység, a másik világban zajló ágyúktól kísért csata végkimeneteléhez közeledik. Számomra a legmegkapóbb ötlet a harc szereplői és a „valóság” karakterei közötti azonosság fokozatos felerősítése volt (először csak sejtetik a néma, extrém külsejű loliknál, hogy kik ők, majd az elfojtott kárörömmel kísért apróbb hangok utalnak egyre jobban valódi énükre). Ekkor derül ki, hogy a csintalanul életvidám Mato valójában a kéken izzó tekintetű Black Rock Shooter, aki érzelmek nélküli bábként küzd Dead Masterrel, Yomi kegyetlen tükörképével. Párbajaik színhelye szépséges változatossággal száguld gótikus katedrálisoktól, a Colosseum gladiátorait idéző ütközetekig, míg a kék-szürke árnyalatok könnyed, egyúttal komor hangulatot idéznek, a szívtelen ridegséget pedig a földből kinövő hegyes lándzsák fokozzák.

Black Rock Shooter (tv-sorozat; 2012; 8 epizód)

Black Rock Shooter (tv-sorozat; 2012; 8 epizód)

A kedvcsináló OVA után lelkesedéssel vártam a tv-sorozatot idén, ami sajnos vegyes érzéseket hagyott bennem. Meglepő módon az Ordet nem hozta az OVA animációbeli színvonalát. Az egyszerű, nyers rajzok mentén neonzölddel, és túlzottan darabos CG-vel (ezt a Sangizen produkálta) tették tönkre a szikrázó fegyvercsattogástól hangos momentumok élvezhetőségét, amit az új karakterek hadának karmos, buldózeres kiegészítőinek kidolgozottsága is megszenvedett. A cselekményben pedig több hiba is felütötte kártékony fejét, amit a túlzott melodráma, a nem mindig tiszta cselekmény fedett le. Az OVA kellemesebb élmény volt a maga balladai homályba vesző miértjeivel, a tv-sorozat azonban túl sok mindent akart magából kihozni. (A pszichológiai hangulat sikeresen bekebelezi a nézőt, oly annyira, hogy a hiányosságokon könnyen át lehet csusszanni.)

CG az anime-sorozatban. (2012) - nem valami szép, sajnos.

CG az anime-sorozatban. (2012) - nem valami szép, sajnos.

Tömény nyolc epizódba zsúfolták bele Mato és Yomi párosa mellett egy összeroppanás szélén álló loli, egy manipulátor tanárnő, valamint az OVA-ban is feltűnő Yū kínszenvedéseinek, komplexusainak gyökereit. A néhol már giccsbe hajló történet során felrémlett, hogy talán a Mahō Shōjo Madoka Magikához hasonló érzelmi katarzist akartak elérni a készítők, amiket ütős cliffhangerekkel néha eszméletlenül jól elsütöttek. A tébolyba hajló véres snittek kifejezetten megrázóak, szuggesztívek lettek, de a túlzások miatt elvesztették realitásukat. Az ötlet egyébként költőien zseniális, de a kivitelezés lehetett volna profibb. A sorozatban és az OVA-ban is a zenei betétek erőssége, plusz a szinkronszínészek lenyűgöző alakítása érdemel kitüntető figyelmet, mint ahogy azt a csodálatos Hanazawa Kana (Mato/BRS), Sawashiro Miyuki (Yomi) és Asumi Kana (Yū) bemutatták. A 2012-es sorozat mellesleg a noitaminA programblokk keretében került levetítésre Japánban, ahol olyan korábbi különlegességek szerepeltek, mint a Steins; Gate, Guilty Crown vagy az Usagi Drop.

Ártatlan lelkek a purgatóriumban (BRS mangák)
Black Rock Shooter: Innocent Soul (manga; 2011)

BRS: Innocent Soul (manga; 2011)

Az animék pszichológiai drámáit vitte tovább egy alternatív háttértörténet keretében a 2011-es Black Rock Shooter: Innocent Soul. Aki többre vágyott volna a nem e világi fantasy world kegyetlen mesevilágából, annak a manga tökéletes kárpótlást nyújt. A Suzuki Sanami nevével jelzett képregény egy Hazama nevű világban játszódik, ahol Black Rock Shooter a Menny és a Pokol közé rekedt lelkekkel csatározik. Az előző életükhöz megszállottan ragaszkodó szellemek saját illúziókat teremtenek, ahol kényük-kedvük szerint ölik meg újra sorstársaikat, vagy játsszák vissza haláluk pillanatát, töménytelen önmarcangolás közepette. A horrorba hajló seinenben a BRS fanok tombolhatnak, mivel hősnőnket a legkülönfélébb szerelésekben lehet csodálni! A csattanó, hogy Rock-chan valójában egy kitörölt emlékezetű lélek, akit Hazama vezetősége állít be szuperhadseregébe, hogy a több milliós lélekvesztőben rendet teremtsen. Egy nap azonban Rock-chan fokozatosan kezdi visszanyerni egykori személyiségét: újra képes az együttérzésre, a szomorúságra, a szeretetre. Önkeresését és az általa felszabadított lelkek drámáját szarkasztikus humorú társa, a kígyó alakú Ron teszi vidámmá, valamint a folyton nyáladzó, lélekzabáló (de még mindig szexi) Dead Master. A grafika felettébb tetszetős, az extra színes oldalak pedig visszaidézik az OVA szépségét. A BRS másik, 100%-ig vígjátékra játszó szelete a Black Rock-chan című chibi szereplőkkel ellátott négypaneles, rövid epizódokból álló manga szösszenet, ahol a chibi Rock-chan hol az éhséggel, hol az unalommal küzd, és poénból verik szét egymást Dead Masterrel, miközben a tv-sorozatból ismert többi karakter is tovább boldogítja vidám pásztoróráikat.

Lelki sérülések extrém kivetülése

Az anime sztorik, amelyeket a BRS franchise szült, kezdeti vidámságukkal, a lányok közötti örök barátság ártatlanságát vesézik ki, amik egy kardcsapás sebességével fordulnak át a karakterek tudatalattijában megbúvó „szörnyek” csatájává. Érzelmek csapnak itt össze, elfojtott harag, düh, féltékenység tör a felszínre, miközben egyre mélyebb sebeket ejtenek a szereplők egymás szívén. E keserves érzelmek dúlását szimbolizálják a hétköznapinak tűnő, iskolába járó és családjukkal élő figurák alternatív énjei, akik a fájdalomból és szenvedésből építkezve tesznek szert természetfeletti erőkre, egy olyan elvarázsolt világban, ahol a szeretet rég elveszett, csak szenvedés maradt hátra.

 

˙(passz.....)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Классные фильмы онлайн смотреть

(Edwardrip, 2019.09.08 14:51)

Вот что интересного удалось найти, заходим и смотрим

<a href=http://onvyo.svoekinophutonline.xyz/98760-multiki-skachat-mimimishki.html>мультики скачать мимимишки</a>
<a href=http://onvyo.svoekinophutonline.xyz/85558-tachki-3-skachat-torrent-v-hd-1080.html>тачки 3 скачать торрент в hd 1080</a>
<a href=http://mplykg.svoekinophutonline.xyz/47886-vosstavshij-2016-torrent-skachat.html>восставший 2016 торрент скачать</a>
<a href=http://mseb.svoekinophutonline.xyz/99554-bridzhit-dzhons-torrent-skachat>бриджит джонс торрент скачать</a>
<a href=http://aidz.svoekinophutonline.xyz/41549-skachat-serial-zapretnaja-ljubov.html>скачать сериал запретная любовь</a>
<a href=http://iezwrx.svoekinophutonline.xyz/08141-dzhipers-kripers-3-torrent.html>джиперс криперс 3 torrent</a>
<a href=http://aint.svoekinophutonline.xyz/08607-igra-na-vyzhivanie-2014-skachat-torrent-film>игра на выживание 2014 скачать торрент фильм</a>
<a href=http://svoekinophutonline.xyz/62356-skachat-serial-vyzov-2-sezon-cherez-torrent.html>скачать сериал вызов 2 сезон через торрент</a>
<a href=http://olzty.svoekinophutonline.xyz/78299-skachat-liga-spravedlivosti-paradoks-istochnika-konflikta-torrent.html>скачать лига справедливости парадокс источника конфликта торрент</a>
<a href=http://ixte.svoekinophutonline.xyz/80548-skachat-ja-pljuju-na-vashi-mogily-na.html>скачать я плюю на ваши могилы на телефон</a>

Смотреть кино онлайн лучшие фильмы

(Edwardrip, 2019.09.08 00:41)

Классный сайт, все заходим - Все бесплатно

<a href=http://vsefilmqgeuoonline.xyz/97997-vesnoj-rascvetaet-ljubov-serial-skachat-torrent.html>весной расцветает любовь сериал скачать торрент</a>
<a href=http://iexid.vsefilmqgeuoonline.xyz/36384-skachat-grimgal-pepla-i-illjuzij-torrent.html>скачать гримгал пепла и иллюзий торрент</a>
<a href=http://zvoh.vsefilmqgeuoonline.xyz/77631-volchonok-6-sezon-skachat-torrent-v-horoshem.html>волчонок 6 сезон скачать торрент в хорошем качестве</a>
<a href=http://olohnn.vsefilmqgeuoonline.xyz/51515-ts-shef-3-sezon-vse-serii.html>тс шеф 3 сезон все серии</a>
<a href=http://vsefilmqgeuoonline.xyz/29288-bystrye-i-gromkie-skachat-torrent-8-sezon.html>быстрые и громкие скачать торрент 8 сезон</a>
<a href=http://iexid.vsefilmqgeuoonline.xyz/45977-gadkij-utenok-multfilm-1956-skachat-torrent.html>гадкий утенок мультфильм 1956 скачать торрент</a>
<a href=http://iexid.vsefilmqgeuoonline.xyz/97192-skachat-film-shalnaja-karta-2015-cherez-torrent.html>скачать фильм шальная карта 2015 через торрент в хорошем качестве</a>
<a href=http://zvoh.vsefilmqgeuoonline.xyz/30808-skachat-film-shvatka-2012-cherez-torrent-besplatno.html>скачать фильм схватка 2012 через торрент бесплатно в хорошем качестве</a>
<a href=http://ilym.vsefilmqgeuoonline.xyz/00691-devochki-2012-sezon-1-kachestvo.html>девочки 2012 сезон 1 качество</a>
<a href=http://knmew.vsefilmqgeuoonline.xyz/07539-skachat-forsazh-7-cherez-torrent-v-horoshem.html>скачать форсаж 7 через торрент в хорошем качестве</a>

Лучшие фильмы онлайн

(Edwardrip, 2019.09.06 10:43)

Вот что интересного удалось найти, заходим и смотрим

<a href=http://uuneyk.amediatekaaovhseriay.site/05988-novinki-kino-2017-onlajn-v-horoshem-kachestve.html>новинки кино 2017 онлайн в хорошем качестве</a>
<a href=http://anfnks.amediatekaaovhseriay.site/99271-smotret-sledstvie-po-telu-v-horoshem-kachestve.html>смотреть следствие по телу в хорошем качестве</a>
<a href=http://jnztav.amediatekaaovhseriay.site/17151-denzel-vashington-filmy-onlajn-smotret-besplatno.html>дензел вашингтон фильмы онлайн смотреть бесплатно</a>
<a href=http://anfnks.amediatekaaovhseriay.site/81104-skachat-cherez-torrent-multfilm-tachki-3-v.html>скачать через торрент мультфильм тачки 3 в хорошем качестве</a>
<a href=http://idnc.amediatekaaovhseriay.site/56813-smotret-serial-velikolepnyj-vek-onlajn-besplatno.html>смотреть сериал великолепный век онлайн бесплатно</a>
<a href=http://anfnks.amediatekaaovhseriay.site/66882-detektiv-rash-6-sezon-6-serija.html>детектив раш 6 сезон 6 серия</a>
<a href=http://iejk.amediatekaaovhseriay.site/30869-malchiki-piski.html>мальчики письки</a>
<a href=http://avrhfi.amediatekaaovhseriay.site/86129-filmy-istoricheskie-2017-skachat-torrent.html>фильмы исторические 2017 скачать торрент</a>
<a href=http://okivhd.amediatekaaovhseriay.site/80106-serial-sosny-smotret-onlajn-besplatno-v-horoshem-kachestve.html>сериал сосны смотреть онлайн бесплатно в хорошем качестве все серии</a>
<a href=http://okivhd.amediatekaaovhseriay.site/79460-krestnyj-otec-film-2-skachat-torrent.html>крестный отец фильм 2 скачать торрент</a>

Бесплатное кино смотреть онлайн

(Edwardrip, 2019.09.04 19:29)

Классный сайт, все заходим - Все бесплатно

<a href=http://hfcid.videomorekqfmleon.site/01818-filmy-onlajn-smotret-besplatno-v-horoshem-kachestve-zvezdnye.html>фильмы онлайн смотреть бесплатно в хорошем качестве звездные врата</a>
<a href=http://lxxkm.videomorekqfmleon.site/87013-smotret-sekretnyj-agent-hdrip-v-horoshem-kachestve.html>смотреть секретный агент hdrip в хорошем качестве hd 720</a>
<a href=http://lxxkm.videomorekqfmleon.site/41691-smotret-film-strelok-2012-onlajn-besplatno-v.html>смотреть фильм стрелок 2012 онлайн бесплатно в хорошем качестве hd 720</a>
<a href=http://niidwv.videomorekqfmleon.site/50489-pokemon-14-sezon-smotret-onlajn.html>покемон 14 сезон смотреть онлайн</a>
<a href=http://huphgc.videomorekqfmleon.site/84846-na-more-film-2009-aktery.html>на море фильм 2009 актеры</a>
<a href=http://videomorekqfmleon.site/06796-multfilm-smotret-onlajn-2015.html>мультфильм смотреть онлайн 2015</a>
<a href=http://wuvo.videomorekqfmleon.site/07945-ostrov-tnt-1-sezon-1-serija.html>остров тнт 1 сезон 1 серия</a>
<a href=http://lseee.videomorekqfmleon.site/86287-luchshie-komedii-onlajn-besplatno-v-horoshem-kachestve.html>лучшие комедии онлайн бесплатно в хорошем качестве</a>
<a href=http://auxnti.videomorekqfmleon.site/28782-bumer-smotret-onlajn-hd-720.html>бумер смотреть онлайн hd 720</a>
<a href=http://ofglvq.videomorekqfmleon.site/90197-filmy-boeviki-1990.html>фильмы боевики 1990</a>

Самые лучшие фильмы смотреть онлайн

(Edwardrip, 2019.09.04 14:06)

Вот что интересного удалось найти, заходим и смотрим

<a href=http://fyflvi.megogoqhhpdom.site/64182-multik-smotret-onlajn-besplatno-v-horoshem-kachestve.html>мультик смотреть онлайн бесплатно в хорошем качестве 2017</a>
<a href=http://mnoioy.megogoqhhpdom.site/67535-smotret-filmy-onlajn-russkie-kriminal-2017.html>смотреть фильмы онлайн русские криминал 2017</a>
<a href=http://oijzko.megogoqhhpdom.site/27401-skachat-besplatno-film-igra-serial.html>скачать бесплатно фильм игра сериал</a>
<a href=http://odgyt.megogoqhhpdom.site/52882-32-serija-koroleva-igry-smotret-onlajn.html>32 серия королева игры смотреть онлайн</a>
<a href=http://kmfgfs.megogoqhhpdom.site/88780-skachat-igru-na-telefon-gogol.html>скачать игру на телефон гоголь</a>
<a href=http://yneocj.megogoqhhpdom.site/62421-foto-ojdin-jusupova.html>фото ойдин юсупова</a>
<a href=http://vnqf.megogoqhhpdom.site/99020-skachat-film-sovetnik-2013-cherez-torrent-besplatno.html>скачать фильм советник 2013 через торрент бесплатно в хорошем качестве</a>
<a href=http://xmnl.megogoqhhpdom.site/33947-multfilm-pro-aista-i-tuchku.html>мультфильм про аиста и тучку</a>
<a href=http://xmnl.megogoqhhpdom.site/89748-olga-serial-1-sezon-skachat-besplatno.html>ольга сериал 1 сезон скачать бесплатно</a>
<a href=http://oijzko.megogoqhhpdom.site/88969-ljubov-ne-ponimaet-slov-12-serija-na.html>любовь не понимает слов 12 серия на русском языке</a>

 

 


Utolsó kép


Facebook


Archívum

Naptár
<< Szeptember / 2019 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 130534
Hónap: 3870
Nap: 127