Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fullmetal Alcemist

 

 

ssA másik sorozattal ellentétben ez a manga alapján készült.

A történet két fiúról szól akik szeretnék jóvá tenni a múltban elkövetett hibájukat.Amint egy ügyben nyomoznak rájönnek egy rettenetes titokra a bölcsek kövével kapcsolatban.

Epizódok:64

Műfaj:akció,vígjáték,dráma,kaland,

........................................................................................................................................................................................................

A "Fullmetal Alchemist - A bölcsek kövének nyomában" (鋼の錬金術師, Hagane no Renkinjutsushi, "Az Acél Alkimista") egy 51 részes japán anime. Gyakran rövidítik FMA-nak vagy Hagaren-nek.

Az anime és a manga története a cselekmény egy bizonyos pontjától jelentősen eltér, később azonban elkészült Fullmetal Alchemist: Brotherhood címmel az eredeti történetet feldolgozó anime.

Tartalomjegyzék

A cselekmény 

A legendák szerint létezik egy titokzatos tárgy, amely többszörösére növeli használója erejét; egy tárgy, amelynek segítségével áthághatók a tudomány és természet szabta határok. Egy vérvörösen csillogó kő, amelynek titkát évszázadok óta kutatják az alkímia mesterei: a Bölcsek Köve. Sokan próbálták már létrehozni, de eddig még senki nem járt sikerrel. Most azonban két nagyon fiatal és tehetséges alkimista eredt a nyomába, akiknek célja nem a hatalom vagy a hírnév. Edward és Alphonse Elric egy szörnyű hibát próbálnak helyrehozni, ám tudtukon kívül olyan veszélyes játszmába keverednek, amelyben nem csak a saját sorsuk a tét, hanem több millió ember élete is. A teremtő erőt csak egy hajszál választja el a pusztítótól, a Bölcsek Köve pedig olyan eszköz, amely még jó kezekben is veszélyes lehet. Az Elric testvérek pedig még nem sejtik, miféle teher nyugszik a vállukon.

Alkímia 

A Fullmetal Alchemist világában az alkímia létező, a mindennapokban gyakorolt dolog, de jellemzőiben sok ponton eltér a történelemi alkímiától.

A sorozatban az alkímia tudományának segítségével megérthetjük egy anyag szerkezetét, darabokra szedhetjük, majd újra összerakhatjuk azt valamilyen más formában. Egységnyi tömegű anyagból, csak egységnyi tömegűt hozhatunk létre (ez az ún. egyenértékűség elve). A transzmutáció végrehajtásához, melyben egy anyagot egy másikká alakítunk át, szükség van transzmutációs (alkimista) körre, amely kapcsolatot biztosít az alkimista és az anyagok között. Az alkímiában tilos az arany transzmutálása, valamint az emberi transzmutáció (jintai rensei). A Bölcsek Kövének segítségével, ami a sorozatban egy piros kő, az alkimista ereje megsokszorozódik, és áthághatja az egyenértékűség elvét.(Hogy kapjon valamit, semmit sem kell felajánlania.) A Bölcsek Köve a benne lakozó emberek lelkéből táplálkozik, tehát a transzmutációk méretétől és számától függ, mennyi fogy el belőle.

Helyszín

Amestris - アメストリス 

Amestris (アメストリス Amesutorisu) a Fullmetal Alchemist világában létező nemzetállam, ahol a Fullmetal Alchemist történetének nagy része játszódik. Az államot katonai diktatúra irányítja, a vezér King Bradley, a „Führer”. A közvetlenül az államnak szolgálatot teljesítő alkimisták egysége az „Állami Alkimisták” ( az angol verzióban: State Alchemist, a japánban 国家錬金術師 vagyis Kokka Renkinjutsushi). Hogy valaki sikeresen felvételizzen soraikba, vizsgákat kell teljesítenie. Mind a mangában, mind az animében a katonai diktatúrát azért hozták létre, hogy megfelelő mennyiségű áldozatot tudjanak termelni a Bölcsek Kövének létrehozásához.

Az ország zászlaján az elnök címere látható, ami egy szörny, zöld háttéren. Legnagyobb nemzetiség az ishibali (Keleti régióban fordul elő).

Régiók:
 • 1. Központi (中央, セントラル)
  • Központi város (Central City) - Amestris fővárosa, egyben a központi régió központja
 • 2. Keleti (東部)
  • Keleti város (イーストシティ) - A keleti régió központja, kis időre a katonaság központja is
  • Lior (リオール) - A város nagy része Ishibali nemzetiségű, Leto napisten-kultusz
  • Youswell (ユースウェル) - Bányaváros
  • Riesenbol/Riesenburg (リゼンブール) - Ed és Al szülőfaluja
  • Xenotime (ゼノタイム) - Az anime 11 és 12. része játszódik itt, bányaváros, vörösvíz-lelőhely
 • 3. Déli (南部)
  • Déli város (サウスシティ) - A déli régió központja
  • Dublith (ダブリス) - Ed és Al tanára, itt lakik Izumi Curtis,
 • 4. Északi (北部)
  • Északi város (ノースシティ) - Az északi régió központja
 • 5. Nyugati

Gyakori kifejezések 

 • Transzmutáció vagy alkímia

Az alkímia egy tanulható tudomány, ahol a kémiai és fizikai (a magfizikai reakciókat még nem ismerik A Fullmetal Alchemist - Shambala hódítójában bukkan fel egyedül a plutónium bomba) reakciók végezhetőek el. Az alkimista lerajzol egy alkimistakört, ami a reakciót vezérli. Minél összetettebb egy reakció, minél több komponenst használnak és minél nagyobb horderejű (tabu sértő), annál bonyolultabb és méretesebb a kör. Rendhagyó módon Edward kör "nélkül" is tud transzmutálni. Emellett az alkimistának tisztában kell lennie, hogy miből mit hoz létre, ezért akár más körökkel elővizsgálatokat végez. Kimbley a tenyerébe tetovált körök révén csak megérint dolgokat, és képes azokat alkotóelemeire lebontva bombát készíteni belőlük, ilyen az emberi test is.Kimbley egy bűnöző akit a Karmazsin alkimistaként ismernek, halálra itélték mert a háború során emberekből készített bombát.Az alkimista az esetek többségében megérinti a kör szélét, és magából energiát áramoltat, ami a reakció véghezviteléhez kell. Vannak olyan körök, amik kettő részből állnak, és önmaguktól aktiválódnak, ha egyesül a két rész. Ilyen például amikor Mustang behegeszti a Führer pincéjének ajtaját. Később az anime végén kiderül, hogy minden ember hordoz magában egy Kaput, amit megnyitva hozzáfér a mi világunkban meghalt lelkek energiájához. Tehát az ottani legegyszerűbb alkímiai reakcióhoz is a mi világunk halott lelkei kellenek. A Fullmetal Alchemist világának a mi világunk a Bölcsek Köve a Kapun keresztül.

 • A Kapu

A történet elején és végén jelenik meg a kapu. Minden félresikerült humán transzmutációkor az alkimista kis időre a kapuhoz kerül. Kívülről egy szürrealisztikus, gigantikus, kétszárnyú ajtó. Fő motívuma a szem. Kinyílásakor a szemlélő sötétséget lát a kapu belsejében, majd sokféle színű és alakú szemek merednek rá (a humunculus "ivadékok"). Aki túl közel lép a nyíláshoz, azt sok apró, fekete polipként vonagló kéz ragadja meg és vonszolja be. Ám a kapu belseje fényes, és ott van az egyetemes tudás mindenről. Edward, amikor öccsét akarja megmenteni, akaratlanul is részesül ebből a tudásból, és ezért nem kell rajzolnia alkimista köröket. Valójában a kapu átjáró Amestris világa és a mi világunk között, amik párhuzamos valóságok, csak más fejlődési irányokkal. Minden halott lélek e két világból a kapuba kerül. A kapu belseje a túlvilág is egyben. Dante tanulmányozta a kaput és azt találta, hogy az újszülött csecsemőknek még erős a kapcsolatuk a kapuval. Egy baba révén Edwardot és apját külön-külön száműzi a kapun át, de nem tudott a másik világ létezéséről.

 • Humán Transzmutácó (Jintai rensei)

Az alkímia tiltott ága: lényege elhunyt ember visszahozása az életbe. Részben morális, részben gyakorlati okok miatt nem engedélyezik a végrehajtását. A Humán Transzmutációt végrehajtó személy rendszerint kénytelen feláldoznia a teste egy részét a korántsem biztos siker érdekében.[1] Az alkimista ilyenkor eljut az Alkímia Kapuja elé, ahol az átalakulással feladott áldozatával arányos tudást nyer.[2]

A Fullmetal Alchemist-ben szereplő kő egy legendás tárgy, ami megengedi a tulajdonosának, hogy megkerülje az Egyenértékűség Elvét. (Semmit sem kell felajánlania, hogy kapjon valamit cserébe) Az animében vörös kő alakú és sokszor robbantak már ki miatta háborúk (pl.: Ishibali). Előállításához milliónyi emberéletre van szükség. A történetben többször felbukkan egy úgynevezett vörös kő, más néven hamis Bölcsek Köve, ami szintén emberi életekből gyúrnak össze, de sokkal gyengébb. Ilyen van minden állami alkimista zsebórájának belsejében, hogy erősítse az ő transzmutációjukat.

A Fullmetal Alchemist világában megjelenő homunkuluszok mesterséges emberek. Emberalakjuk van, és emberi módon viselkednek, mindazonáltal nem rendelkeznek lélekkel. Vörös követ esznek, ami különleges, egyedi képességekkel ruházza fel őket. Gyakorlatilag halhatatlanok és csak azon személyek maradványai közelében akinek a feltámasztásakor létrejöttek béníthatja meg őket. Elpusztításukhoz egy homunkulusz megtörő alkimista körre és a maradványokra van szükség. Ekkor kihányják az elfogyasztott vörös kő darabkákat, és legyengülnek. Könyörtelenek és eltökéltek. A főhősök első számú ellenfelei. A történetben megjelenő homunkuluszokat a Hét Halálos bűnről nevezték el. Jellemüket meghatározza az a gonoszság, amit megtestesítenek.

 • Kiméra

A kiméra két különböző faj ötvözéséből előállított új egyed. A Fullmetal Alchemistben e lényeket alkímia segítségével alkotják meg, és az általános közösség szörnyeknek látja őket. A létrehozásukhoz szükséges tudást alacsonyrendű alkímiának tekintik. Az ötödik laborban is hoztak létre kimérákat (pl.:Martell)

 • Ishval

Az időnként Ishbal-nak is ejtett Ishval (イシュヴァール Ishuvāru) az Amestris nemzet egy régiója. Az ott élő bennszülöttek jellemzője kreolbarna bőrük és vörös szemük. A népe szerint az alkímia tudománya bűn, mert sérti az Istenüket, az ember ne próbálja felülmúlni a teremtést. A sorozat kezdetekor nemrég támadta meg az Amestris hadsereg, hogy az államhoz csatolja. A háború a vidéket terméketlen sivataggá változtatta. Régen az Ishibaliak alkalmazták a legfőbb tudományt, mely hasonló volt az alkímiához.

 • Automail

Egy fémből készült, közvetlen a test idegeire kapcsolt művégtag. Némelyik ballisztikus eszközöket, vagy egyéb pluszokat tartalmaz.

DVD kiadás 

Magyarországon eddig a sorozatból csak az első részek kerültek kiadásra.

 • 1.DVD: 1-4 epizód - A lemez címe: Az átok
 • 2.DVD: 5-8 epizód - A lemez címe: A vizsga
 • 3.DVD: 9-12 epizód - A lemez címe: Az emberek pártján
 • 4.DVD: 13-16 epizód - A lemez címe: Acél a Láng ellen
 • 5.DVD: 17-20 epizód - A lemez címe: Az élet ára

Epizódok

Források 

 1. Arakawa, Hiromu (2005). "2. rész", Fullmetal Alchemist, Volume 1. Viz Media, pp. 59-65. ISBN 978-1-59116-920-8.
 2. Arakawa, Hiromu (2006). "23. rész", Fullmetal Alchemist, Volume 6. Viz Media, pp. 87-88. ISBN 978-1-4215-0319-6.
 

Hivatalos honlapok 

Kapcsolódó honlapok 


 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 


Utolsó kép


Facebook


Archívum

Naptár
<< Július / 2022 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 275004
Hónap: 2169
Nap: 39