Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tűzjóslás

A tűz színeiből, alakzataiból, a tűz füstjének milyenségéből ősidők óta mondanak jövendőt az ezotéria avatott tudói. De miként is működik a tűz-mágia? Milyen jelekből milyen következtetéseket lehet levonnunk? Hogyan tehetjük próbára jóstehetségünket?

 

TŰZ MÁGIA

 

A tűz, mint minden őselem, kétarcú. Életet adhat és vehet el. A tűz testesíti meg az elemek között a dinamikát, pontosabban a legdinamikusabb őserő. A tűz melege megolvasztja a fagyot, a tűz az új élet sarjadásának üzemanyaga. A tűz a fény és a világosság princípiumának képviselője. Ugyanakkor a tűz lehet pokoli, szenvedéllyel teli, lobbanékony mámorító, megigéző és romboló is. A tűz maga temperamentum, az ösztönösség, az akaratosság, a meggyőzés, a diadal, a lelkesedés, a hatalom, a siker, az életigenlés és kifelé áradó energia, mely a Nappal áll közeli rokonságban.

 

Spirituális és alkímiai szempontból a tűz a megújhodás és az újjászületés letéteményese. Imígyen a tűzmadár vagy főnixmadár a szellemi újjáéledés szimbóluma a misztériumiskolákban.

 

Az analógiás mágia szerint a tűz a nyár évszakhoz, a déli órákhoz vagy napszakhoz, az életpálya tekintetében a kamaszkor elejéhez tartozik.

A tűz színei: a vörös, a vörösesbarna, a bíbor, rózsaszín és az ibolya.

A formák közül a helyes, éles, felfelé törekvő geometriai alakzatok és mértani formák tartoznak hozzá. Például a piramis forma.

Bolygók közül a Marssal és a Nappal analóg, vagyis a bátorság, a hősiesség, a férfiasság, a megvilágosodás, a harciasság rokon a tűz elemmel.

 

A tűz és a fény elválaszthatatlan kettősét nyomon követhetjük a napfordulókhoz kapcsolódó ünnepek alkalmával. Az örömtüzek gyújtása, a Szent Iván-éji tűzugrások, a máglyák állítása, a boszorkánytüzek, a lángokból történő jóslás, az ünnepi tüzek mind-mind a tűz mágia alapján végzett ősi ceremóniák.

De nem kell ennyire messzire mennünk, hiszen egy egyszerű gyertya meggyújtása is már mágiának számít, mivel a fehér gyertya meggyújtása eredetileg a Teremtőre és az ő emberek iránt érzett szeretetére való megemlékezés aktusára vezethető vissza. Vagy a parázson járás, illetve a visszamaradt hamu begyűjtése és elraktározása szintén ősi mágikus rituálékból eredeztethető. (A hamunak tisztító hatása van, s nem csak ruhák mosásakor, vagy rágcsálók irtásakor!)

 

Az ősidőktől fogva szent tűz égett a különféle isteneknek emelt oltárokon, amely egyfajta antennaként funkcionált az istenség és a papság között. Ez esetben a tűz jelentette az összeköttetést a főpap és az isteni lény között.

A középkorban tűzben égették el, illetve máglyára vetették a boszorkányoknak bélyegzett (sokszor ártatlan középkori „természetgyógyászokat”) asszonyokat és férfiakat mondván, a tűz majd megtisztítja bűnös lelküket, avagy a pokol tűzében fognak égni örök időkig.

Amúgy a tűz tisztító és gyógyító elem a normális kultúrákban, hiszen a negatív ráhatásokat a tűz erejével lehet semlegesíteni, számos rosszindulatú és gonosz lényt pedig eleve távol tart a felszentelt tűz.

 

TŰZJÓSLÁS

 

Nincs olyan sámánkultúra, boszorkánytradíció, ezoterikus iskola vagy ősi okkult irányzat, amely ne foglalkozott volna behatóan a tűz erejével. A tűz egy közvetlen csatorna a szellemvilágokhoz, ezért nem árt ügyelnünk arra, hogy milyen kijelentéseket teszünk tűz jelenlétében.

A tűz valóban egy kapu, amely a magasabb világok sztrádáira kapcsolja a tudatunkat, ezért akinek szellemileg iskolázott tudata van, az akár betekinthet az időtlenségbe, s onnan információkat olvashat ki a számunkra múltnak, avagy jövőnek nevezett térségekből.

 

Ha csupán egy gyertyát gyújtunk, de nem szeretnénk jósolni, akkor is profitálhatunk a tűz jótékony hatásaiból. A béke, a lelki nyugalom, a feltöltődés, a megtisztulás erői egy égő gyertyából is ugyanúgy áradhatnak, mint egy hatalmas máglyából. A gyertyának is van kisugárzása, amely a napközben felzaklatott énünket megnyugtathatja és auránkat feltöltheti pozitív energiákkal. Nem csak meditációhoz, hanem csak a hangulat kedvéért is gyújthatunk időnként egy szál fehér gyertyát.

 

A tűzjóslás azonban a jövendölésről szól. Ez már ott elkezdődik, hogy a gyertyának milyen lángja van. Úgy tartják, hogy ha a gyertyának szabályos a lángja, akkor az a tervek sikerét vetíti előre és a problémák megoldásának esélyét mutatja.

Ha viszont a gyertya lángja imbolyog, össze-vissza hajladozik, akkor nem várt kényelmetlenségek, kellemetlenségek és akadályok várnak a kérdező személyre.

Ha a gyertya, vagy a szabadban rakott tűz lángja egyben marad, akkor az a szerelem tartósságát és az együvé tartozást mutatja.

A láng csapong, szikrát vet és pattog, akkor az a lehetőségek elillanását és az események kedvezőtlen fordulatát veti előre.

Ha valamit a tűzbe dobunk és az nagyjából szabályosan elég, akkor az mindenképpen jót jelent.

Ha azonban a tűzbe vetett anyag vagy folyadék szétspriccel, akkor az nem jó előjelnek minősül.

Ha éppen elalszik a tűz attól, amit beledobtunk, akkor betegség közeleg.

Ha tűzugráskor, vagy a tűz feletti átkeléskor valami a tűzbe pottyan, akkor válás, szakítás, vagy valamilyen veszteség várható.

 

Bizonyos vidékeken szinte minden felesleges lomot tudatosan a tűzre hajítanak, s ettől várják, hogy a jövőjük szebb lesz. Ennek hátterében az áll, hogy az elégetett szegénység után a bőség korszaka következhet. A visszamaradó hamut pedig rendszerint felhasználják a kert vagy a szántóföld termésének szavatolására oly módon, hogy körbeszórják az adott területet a rágcsálókat távoltartandó.

 

A pyromantia (tűzjóslás) újabb példázata, amikor a tűzre sót szórnak és megvárják, amíg a fa felfénylik. Ilyenkor szoktak a tűzbe nézni és kifürkészni, meglátni a tűzben lévő képeket.

 

Boldog napot!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 


Utolsó kép


Facebook


Archívum

Naptár
<< Július / 2022 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 274787
Hónap: 2408
Nap: 62